Пакистан и ООН днес провеждат голяма конференция в Женева след опустошителните

...
Пакистан и ООН днес провеждат голяма конференция в Женева след опустошителните
Коментари Харесай

Пакистан се нуждае от 16 млрд. за възстановяване след наводнението


Пакистан и Организация на обединените нации през днешния ден организират огромна конференция в Женева след опустошителните наводнения, което се чака да бъде огромен тест за това кой заплаща за климатичните бедствия, заяви CNN.

Целта е да се съберат 16 милиарда $ за възобновяване на страната след бедствието. 

Рекордните мусонни дъждове и топенето на ледниците предишния септември доведоха до разселването на към 8 милиона души и убиха минимум 1700 души в злополука, която бе обяснена с промените на климата.

Реконструкцията, оценена на към 16,3 милиарда $, включва възобновяване на милиони жилищни здания и хиляди километри пътища и железопътни линии едвам стартира и още милиони хора може да изпаднат в беднотия.

Исламабад, чиято делегация се управлява от министър-председателя Шехбаз Шариф, ще показа рамка за възобновяване на конференцията, на която генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш и френският президент Еманюел Макрон също би трябвало да приказват.

Гутериш, който посети Пакистан през септември, по-рано разказа разрушенията в страната като " климатична кланица ".

" Това е основен миг за международната общественост да застане с Пакистан и да се ангажира с стабилно и приобщаващо възобновяване от тези опустошителни наводнения ", сподели Кнут Остби, представител на Програмата за развиване на Организация на обединените нации в Пакистан.

Допълнителното финансиране е от решаващо значение за Пакистан на фона на възходящите опасения по отношение на способността му да заплаща за импорт като сила и храна и да извършва отговорностите си по държавния дълг в чужбина.

Въпреки това надалеч не е ясно от кое място ще дойдат парите за възобновяване, изключително поради компликациите при набирането на средства за незабавната филантропична фаза на реакцията, която е към половината финансирана съгласно данни на Организация на обединените нации.

На срещата на COP27 в Египет през ноември Пакистан беше в челните редици на напъните, които доведоха до основаването на фонд за вреди за покриване на обвързваните с климата разрушения за страни, които са съдействали по-малко за световното стопляне, в сравнение с богатите.

Въпреки това, към момента не е известно дали Пакистан, с стопанска система от 350 милиарда $, ще има право да употребява това бъдещо финансиране, написа news.bg.

Организаторите споделят, че се очакват около 250 души на събитието, измежду които високопоставени държавни чиновници, частни донори и интернационалните финансови институции.

Пакистанският дипломат в Организация на обединените нации в Женева Халил Хашми сподели, че Исламабад е подготвен да заплати към половината от сметката, само че се надява на поддръжка от донори за останалата част. " Ние ще активизираме интернационална поддръжка посредством разнообразни средства ", сподели той. " Очакваме с неспокойствие да работим с нашите сътрудници. "

Делегация на Международния валутен фонд (МВФ) ще се срещне с министъра на финансите на Пакистан в коридорите на конференцията, сподели представител на кредитора в неделя, до момента в който Пакистан се бори да рестартира избавителната си стратегия.

МВФ към момента не е одобрил отпущането на 1,1 милиарда $, които в началото трябваше да бъдат изплатени през ноември предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР